Brandstichting Wereldboom van het Wasven

3 augustus 2022

Brandstichting Wereldboom van het Wasven

In de nacht van 28 op 29 juli is er brand gesticht in het Wasven. Het volledige podium bij de boom is in vlammen opgegaan, daarnaast is de enorme monumentale plantaan in het groendomein flink aangetast.

De 262 jaar oude boom is 30 meter hoog, heeft een kroonomtrek van 37 meter en een stamomtrek van 8 meter. De boom kreeg in 2009 de monumentale titel Wereldboom. Behalve dat de boom de eerste wereldboom van Nederland is, heeft deze ook een grote sentimentele waarde bij buurtgenoten en andere Eindhovenaren. Woensdagochtend zijn op basis van getuigenverklaringen drie verdachte aangehouden. Twee van de verdachten zijn Eindhovenaren van zestien en achttien jaar oud. De derde verdachte is achttien en komt uit Nuenen.

Na een grondige inspectie door enkele deskundigen wordt de overlevingskans van de boom geschat op 30%. Het eerste jaar kan de boom wel overleven op het water dat ze op kan pompen. Helaas moet het nog blijken of de boom nog kan groeien en nieuwe schors of takken aan kan maken. In de tussentijd maken de vrijwilligers van het Wasven een plan om ervoor te zorgen dat de boom zo goed mogelijk de kans krijgt om te herstellen.

Namens een groep vrijwilligers van het wasven is Daniëlle van Dosselaar een crowdfunding actie gestart om de schade te herstellen. Met het nog te halen doel van €10.000 euro hopen de vrijwilligers zoveel mogelijk schade te kunnen herstellen zodat er weer huwelijken, herdenkingen en evenementen georganiseerd kunnen worden op het historische natuurdomein in Tongelre. Hier kunt u meer lezen over de croudfundingsactie. Daarnaast kunt u de facebookpagina van het Wasven volgen voor updates over de plantaan en herstelwerkzaamheden.

Foto: Wasven