Dikrandtonderzwam vereist drastische maatregelen in de Hermanus Boexstraat

7 november 2023

Midden in het drukke winkelgebied, in de Hermanus Boexstraat, staan een aantal Valse Christusdoorns (Gleditsia Triacanothos). Met doornige takken en karakteristieke bladeren kleuren deze bomen iedere herfst bleek goudgeel. Helaas zal vanwege de ontdekking van de Dikrandtonderzwam (Ganoderma adspersum) op de stamvoet van een van de bomen, een exemplaar gekapt moeten worden.

 

Recentelijk, tijdens een controle, ontdekten boombeheerders een zorgwekkend probleem aan de stamvoet van de Valse Christusdoorn. Een Dikrandtonderzwam, heeft de boom ernstig aangetast. De Dikrandtonderzwam staat bekend om zijn destructieve vermogen om bomen van binnenuit te ontbinden en daarmee de stabiliteit te verminderen, deze zorgt namelijk voor rot in de boomwortels en stamvoet.

De aanwezigheid van de Dikrandtonderzwam op deze Valse Christusdoorn vormt een aanzienlijk risico voor de veiligheid van bezoekers van het winkelgebied aan de Hermanus Boexstraat. Doormiddel van een picusmeting (een soort röntgenfoto)  en een aanvullende weerstandsboring is aangetoond dat de boom vergevorderd aangetast is, de kans op bezwijken is aanzienlijk groot.