Eerst excursie in het Philips de Jonghwandelpark een succes

9 februari 2024

De eerste excursie in het Philips De Jongh wandelpark, georganiseerd door Stadsboswachters Eindhoven, was een groot succes. Onder begeleiding van Tom van Duuren en Niels Kreb werden de bijzondere plekken, details over bosbeheer en de recente werkzaamheden in het park toegelicht. Sluit jij de volgende keer ook aan? Gratis aanmelden is al mogelijk.

Wat is een park en hoe ziet een park er uit? Strak en keurig zoals het destijds aangelegd is? Na 100 jaar nog steeds strak en keurig? of heeft de natuur meer ruimte gekregen voor haar ontwikkelingen naar een betere bodem en een grotere verscheidenheid?

Heeft een park een romantisch toverachtig aanzien met oude bomen, varens, mossen, paddenstoelen, wezels, marters, egels, boskruiden, afgewisseld met speelweides en schone brede paden? 

Deze laatste versie van een park heeft veel dood hout nodig, want dat is de basis voor de grote verscheidenheid. Vers gezaagde boomresten zien er uit als rommelige werksporen, dat is waar. Pas na enkele jaren heeft een groene waas dit hout bekleed.

Afgelopen tijd zijn er werken uitgevoerd in het Philips de Jonghpark. De belevingen hiervan varieerde onder inwoners. De een is enthousiast, de ander geeft het voordeel van de twijfel en voor weer een ander is het park er niet meer.

Op 24 februari en 11 mei krijgen inwoners nog een keer de kans om meer uitleg te krijgen over de werkzaamheden, in woord, beeld en op papier. Tijdens de excursie, onder begeleiding van de stadsboswachters, leer je meer over de geschiedenis, cultuurhistorische ontwerpen en het oorspronkelijke parkontwerp. Maar ook over het proces van bos- en bodemvorming, het recreatieve gebruik van het park en de schuil- en verblijfgelegenheid voor flora en fauna.

Gemeentelijke boombeheerder Niels Kreb sluit ook aan bij de excursie, en kan eventuele aanvullende vragen beantwoorden.

Wil je graag meedoen? Aanmelden kan via; info@vanrooijcommunicatie.nl 

Start bij ingang Parkeerplaats Bezuidenhoutseweg, om 10:00 uur.

Kom kijken en ga mee, met de Stadsboswachters!

 

Tekst; Stadsboswachters

Foto's; Bea Straver