Even bomen met... Bianca, Elie en Leo in het Kloosterbos

28 december 2023

Iedere maand geeft een bekende bij het Trefpunt zijn of haar groene kijk op de stad en daarbuiten. Dit keer spreken we niet een, maar drie mensen met een groen hart. Ik ontmoet Bianca, Elie en Leo in Het Kloosterbos. Onder het genot van een verwarmende kop muntthee uit eigen tuin, welke bijna onmisbaar is gezien ik voorstelde om midden december af te spreken, praten we over wat Het Kloosterbos onderscheidt van voedselbossen of buurtmoestuinen.

Geen leverancier van voedsel maar grondlegger van een community

Het Kloosterbos ligt op het landgoed Eikenburg. Initiatiefnemer Leo Bakx startte hier een buurtmoestuin in 2018, nadat Trudo het eigendom en beheer van overnam van de Broeders van Liefde in 2014. In lijn met het sociale gedachtegoed van de Broeders betrekt Leo al sinds het begin van Het Kloosterbos onder andere studenten van de Design Academy Eindhoven. Het Kloosterbos wordt niet door één persoon gedragen, maar met opzet door een vlottende gemeenschap van internationale studenten, buren en toevallige voorbijgangers; zij zorgen samen voor verfrissing en dragen bij aan het feit dat iedereen die dat fijn vindt hier welkom is om te verblijven. Zo is Het Kloosterbos een plek waar ontmoeting centraal staat, met eten uit de tuin als verbindend element.

Leo vertelt dat het betrekken van internationale studenten precies brengt wat zijn bedoeling was. Het is bijna problematisch dat we als mensen doorgaans vastzitten aan onze verblijfplaats, niet alleen slapen we daar, maar ook onze sociale kringen zijn verbonden aan onze verblijfplaats. “Ik dacht bij mijzelf; dat ga ik anders doen. Juist een plek waar je éven kunt verblijven, en weer kunt gaan als je daar behoefte aan hebt”. Om die reden zijn de rollen binnen Het Kloosterbos verdeeld aan functies, niet aan personen. Dit zorgt voor mogelijkheid tot vernieuwing en een continue stroom aan verfrissende ideeën en ontmoeting.

 

Ontworpen voor mensen die Het Kloosterbos leuk vinden

“Degene die het leuk vinden, komen terug. Het Kloosterbos is ontworpen voor de mensen die het leuk vinden!” Elie en Bianca, studenten van de Design Academy, beamen meteen wat Leo vertelt. Elie kwam hier een jaar geleden voor het eerst, en was al snel iedere zaterdag van ochtends tot avonds te vinden in Het Kloosterbos. ‘Voor mij is dit de beste plek van Eindhoven, en de plek waarvoor ik terug zou komen. Inmiddels heb ik ook mijn vrienden geïntroduceerd’. Ook Bianca bleef hangen nadat ze afgelopen zomer een rondleiding kreeg in Het Kloosterbos. ‘Inmiddels heb ik ook een aantal vrienden meegenomen’.

 

Continuïteit van ontmoeting en natuurlijke cyclussen

Wanneer ik vraag naar de toekomst van Het Kloosterbos, krijg ik een verfrissend antwoord. Geen missie of ambitieus doel, maar het doeltreffende antwoord dat de natuur de toekomst van Het Kloosterbos grotendeels zal bepalen. Zij zal niet alleen bepalen wat er groeit in Het Kloosterbos, maar ook hoe hard, en hoe dit eruit zal zien. Behalve de cyclus van de natuur verwacht Leo ook een natuurlijke cyclus bij de mensen van Het Kloosterbos. Wellicht zullen hij, Bianca en Elie er over een tijdje niet meer zijn, dan mag Het Kloosterbos weer anderen ontvangen. Daarnaast hoopt Leo dat Het Kloosterbos een inspiratie kan zijn voor meer plekken waar mensen zich thuis kunnen voelen. Zo waren vrijwilligers uit Bulgarije twee jaar geleden zo onder de indruk van Het Kloosterbos dat zij Zora zijn gestart, in het Balkan gebergte. Meer daarover lees je hier.

Tot slot willen Bianca, Elie en Leo je nog inspireren om je te verdiepen in waar dingen vandaan komen. Wat zij op Het Kloosterbos krijgen, is stof tot nadenken over andere levens op aarde. We delen deze plek met planten, dieren, schimmels en zijn niet alleen op aarde. Ook nodigen ze je uit om dat te komen ervaren. Dat mag in Het Kloosterbos, maar ook op een andere plek op aarde. De huisregel van Het Kloosterbos luidt;

‘Iedereen is welkom, maar niet iedereen tegelijk. Wat je oogst in Het Kloosterbos, eet je in Het Kloosterbos. Ten slot neem je alles wat je meebracht naar het Kloosterbos, ook weer mee naar huis terug’