Groen Café: De betoverende wereld van Vleermuizen

17 april 2024

Wanneer de zon achter de horizon verdwijnt, ontwaakt de wereld van de vleermuizen. Met hun meesterlijke vliegkunsten en sonarvaardigheden zijn ze de onbetwiste koningen en koninginnen van de nacht. Deze buitengewone wezens, vaak onbegrepen en ondergewaardeerd, spelen een cruciale rol in ons ecosysteem.

Sluit aan bij het Groen Café van 27 mei bij het Wasven, waar we dieper in het fascinerende leven van de vleermuis duiken!

We trappen af met een lezing van vleermuizenkenner Leo Klok. Hij neemt ons mee op een reis door de basisprincipes van vleermuizen: hun verbazingwekkende jachttechnieken, de precisie waarmee ze navigeren, unieke manieren van verblijven en hun rol in het ecosysteem. Welke verschillende soorten vleermuizen vliegen er door de duisternis en wat maakt hen zo speciaal? Tijdens dit Groen Café blijft het niet bij theorie…

Na een mogelijkheid voor aanvullende vragen en een korte pauze is het tijd om naar buiten te gaan! Onder de begeleiding van ervaren gidsen en gewapend met een eigen bat detector, gaan we in kleine groepen op zoek naar de vleermuizen van het Wasven. Let op; het gras kan nat zijn!

Een kaartje koop je hier, via de website van Bibliotheek Eindhoven. De activiteit is bij Groen Domein Wasven, Celebeslaan 30 in Eindhoven.

Programma
19:30-20:00 inloop
20:00 – 20:45 lezing door Leo Klok
20:45 – 21:15 mogelijkheid tot vragen
21:30 start excursie
22:00 afronding wandeling, mogelijkheid om nog een drankje te doen

Over Leo Klok
Leo inventariseert al 35 jaar vleermuizen bij Vleermuiswerkgroep Noord-Brabant. Hij is betrokken bij vleermuisinventarisaties in Eikenburg, Meerhoven en de omgeving van Eindhoven airport, maar ook in Valkenswaard en natuurgebied de Peel. Hij geeft regelmatig lezingen over vleermuizen aan verschillende doelgroepen, onder andere tijdens de nacht van de vleermuis.

Over het Groen Café
Het Groen Café is een samenwerking tussen Trefpunt Groen Eindhoven, Bibliotheek Eindhoven, Art + Tech Society, groen domein het Wasven en IVN Veldhoven Eindhoven Vessem. Door het structureel organiseren van groene evenementen willen we voor Eindhoven een stevig podium creëren om meer aandacht te geven aan thema's als groen, duurzaamheid en natuur in relatie tot de ontwikkeling van (de regio) Eindhoven. Onze stad staat immers voor een aantal belangrijke uitdagingen in het kader van onder meer verdichting, kwaliteit van de openbare ruimte, mobiliteit en klimaatadaptatie. Alle onderwerpen hebben een sterke relatie met groen en/of duurzaamheid en dagen uit tot dialoog en discussie. In elk Groen Café is er gelegenheid om tijdens het debat te luisteren naar inspirerende sprekers en te discussiëren over actuele thema's. Wees welkom!