Groen Café Filmspecial: The Dark Side of Bright Nights - 21 juni 2023

16 mei 2023

Door miljoenen jaren evolutie hebben veel organismen hun plek gevonden in de nacht en moeten zich nu aanpassen aan de door kunstlicht vervuilde nachten. Sommigen slagen erin om zich aan te passen, maar voor veel soorten vormt het een grote bedreiging. Wetenschappers onderzoeken de impact van dit onderbelichte probleem en zoeken naar oplossingen.

Let op: deze film is engelstalig, zonder ondertiteling

Groen Café Filmspecial: The Dark Side of Bright Nights - 21 juni 2023

Deze film is een reis door de nacht en neemt ons mee naar wetenschapper Kamiel Spoelstra. In het donker op de Veluwe tussen mysterieuze groene en rode lampen, onderzoekt hij de impact van licht op ecosystemen. Ondertussen volgt Ruben Evens in België de bijzondere nachtzwaluw, die schijnbaar heeft geprofiteerd van deze heldere nachten. In een van de donkerste regio's van heel Europa, de Waddenzee, beïnvloedt lichtvervuiling van boorplatforms en schepen trekvogels waardoor zij van hun route afwijken.

Met de creatieve oplossingen waarmee de eerste officiële Dark Sky City (nachtstad) van Europa de Melkweg in het centrum heeft, daagt het onze lichtstad Eindhoven uit! De film is een aanzet om te kijken naar hoe we een betere balans kunnen vinden met de nachtelijke natuur waar we nu blind voor zijn. Als je goed kijkt, zie je Eindhoven in de film terug, gezien vanuit een dierlijk perspectief.

Nagesprek
Na afloop van de film is er een nagesprek met de filmmaker Tim Visser en Arthur Noordhoek Adviseur/Projectleider Openbare Verlichting gemeente Eindhoven.

Dit Groen Café is op 21 juni, we starten om 20:00 uur. Tickets kopen? Dat kan hier.

Groen Café
Het Groen Café is een initiatief van Trefpunt Groen Eindhoven, Bibliotheek Eindhoven, het Wasven, IVN Eindhoven/Veldhoven en Art & Tech Society. Middels het structureel organiseren van maandelijkse Groen Cafés willen wij voor Eindhoven een stevig podium creëren waar in brede zin aandacht wordt besteed aan thema’s als groen, duurzaamheid en natuur in relatie tot de ontwikkeling van (regio) Eindhoven.