Het behoud van het bosrijke karakter in een ontwikkelend Schuttersbosch

4 januari 2024

Schuttersbosch, de zuidelijkste wijk van Stratum, is samen met het centrum de enige wijk waarvan het Trefpunt alle kapaanvragen adviseert, ongeacht het aantal bomen. Best bijzonder, maar niet zonder reden; deze wijk is misschien wel de groenste van Eindhoven, met een bosrijk karakter. Niet alleen wij, maar ook gemeente Eindhoven, de stadsboswachters en wijkvereniging vinden het belangrijk dat dit karakter behouden blijft. 

Het behoud van het bosrijke karakter in een ontwikkelend Schuttersbosch

De naam Schuttersbosch verwijst naar de schietbaan van de burgerwacht die er voor de Tweede Wereldoorlog in de Stratumse bossen lag. Na de tweede wereldoorlog bouwde Philips houten woningen als noodwoningen voor haar medewerkers. Een deel van de woningen kwam uit Oostenrijk, het andere deel uit België. De woningen zijn inmiddels ruim 60 jaar oud. In de afgelopen 60 jaar zijn honderden bomen in de wijk geplant en heeft Schuttersbosch zich ontwikkeld tot een prachtige bosrijke wijk. 

 

Groencommissie BSS 

Ongeveer 10 jaar geleden richtte Natasja Timmermans de Groencommissie van Bewoners Belangen Schuttersbosch (BSS) op, als onderdeel van de wijkcommissie. De reden hiervoor is dat het groen van onmiskenbaar groot belang is voor het woonplezier in Schuttersbosch, vertelde Natasja al tegen ons in 2017. “Het wonen tussen veel en volwassen groen is uniek maar niet vanzelfsprekend. En dat bijzondere boskarakter is niet alleen voor de bewoners belangrijk maar ook voor de gemeente Eindhoven. Want luchtkwaliteit en leefbaarheid van de stad wordt mede bepaald door de aanwezigheid van bomen”. 

De Groencomissie heeft een informerende, coördinerende en signalerende rol in Schuttersbosch. Als inwoners van Schuttersbosch zijn zij onze ogen in de wijk, en de uitgesproken commissie om ons te ondersteunen bij de advisering van boomkap in de wijk. Daarnaast kijken ze mee hoe het natuuronderhoud in de wijk het beste aangepakt kan worden zodat niet alleen het bosrijke karakter, maar ook de vitaliteit van de bomen zoveel mogelijk behouden kan worden. 

 

Nieuwe bewoners 

De wijk is sinds een aantal jaar volop in beweging. Waar de originele bewoners van de in 1945-1960 gebouwde woningen verhuizen of zijn overleden worden een aantal woningen gesloopt, waarna de kavels worden verkocht. Daarnaast bouwt Woonbedrijf een aantal nieuwe huurwoningen aan de rand van de wijk. Sommige nieuwe bewoners wonen graag in een bosrijke wijk, zolang de bomen niet in hun eigen tuin staan. Vooral de percelen voor particuliere nieuwbouw leveren soms dillema's op. Marjolein; “Bomen staan regelmatig in de weg voor vaak grote huizen, of precies op de plek waar de nieuwe inrit ingetekend is door de architect. Of mensen vinden de bestaande bomen niet mooi, coniferen mogen er ook gewoon zijn! Sommigen vinden deze misschien lelijk, maar hier dienen ze als pad voor eekhoorns” Hierdoor dreigt de unieke wijk Schuttersbosch een essentieel deel van haar karakter te verliezen.  

Door het gesprek aan te gaan met nieuwe bewoners, informatieve stukken te schrijven in het wijkblad en kritisch te zijn op kapaanvragen hoopt de Groen commissie het grote aantal nieuwe inwoners van Schuttersbosch in de komende jaren te inspireren bewust om te gaan met groen. Door nieuwe bewoners te informeren en uit te nodigen voor diverse (groene) activiteiten zoals ‘Schuttersbosch zaait’ laat BSS en haar Groencommissie zien hoe leuk het is om tussen bomen en groen te wonen. 

 

Hier kun je meer vinden over de plannen voor Schuttersbosch van Woonbedrijf. 

Foto; Bea Straver