Oproep: Meedenken over een duurzame, groene, snelfietsverbinding langs de snelweg.

8 maart 2022

Oproep: Meedenken over een duurzame, groene, snelfietsverbinding langs de snelweg.

Denk mee met TGE over een alternatief voor de geplande snelfietsroute HTC – De Run.

Eind 2020 heeft TGE een negatief advies uitgebracht op de plannen voor een snelfietsroute HTC – De Run.

Dit fietstracé is bedoeld om de verbinding de Run, het Maxima Medisch Centrum en de High Tech Campus goed te ontsluiten tot aan station Geldrop.

In 2018 heeft gemeente Eindhoven meerdere tracés laten onderzoeken, waarna er 2 realistische scenario’s over bleven.

Beide tracés zouden lopen over de Ulepas, en vervolgens ten noorden respectievelijk ten zuiden van de Hanevoet plas.

In 2019 is het noordelijke tracé niet haalbaar gebleken.

In oktober 2020 lag de focus met name op de zuidelijke route. TGE en haar achterban spraken zich uit tégen het plan dat zou plaatsvinden binnen het Natuur Netwerk Brabant en dat tevens niet strookt met het Groenbeleidsplan uit 2017 van de gemeente Eindhoven.

TGE is uiteraard groot voorstander van het stimuleren van het gebruik van de fiets en het OV, en daarmee gepaard gaande infrastructurele vernieuwingen dan wel aanpassingen. Veel projecten rondom De Dommel zijn echter in strijd zijn met de waarden van het Natuur Netwerk Brabant, en in strijd met het Groen Beleidsplan van de gemeente Eindhoven. De optelsom van de vele ontwikkelingen zal alsnog desastreus uit kunnen pakken voor de natuur.

TGE vraagt daarom om in gesprek te komen over een algehele visie op de realisatie van het Natuurnetwerk Brabant als ecologische verbindingszone door Eindhoven. Wij vragen de gemeente om beleid te formuleren, in samenwerking met het waterschap, en hiernaar te handelen.

TGE staat staat als eerste in de rij om vorm te geven aan zo’n beleid. Zo kunnen we, in plaats van achteruitgang te remmen, gaan voor vooruitgang en ontwikkeling van de natuur in de stad. En wie weet, past een snelfietsroute langs de Dommel straks goed in het overkoepelende plan…

Om input te kunnen geven voor een alternatieve snelfietsroute die duurzaam en groen is, is TGE op zoek naar een creatieve invulling. En daarom deze oproep aan jou! Deel je gedachten op info@trefpuntgroeneindhoven.nl.

Achtergrondinformatie over onze visie op de snelfietsroute en de ecologische consequenties: https://www.trefpuntgroeneindhoven.nl/uploads/wordpress/2020/11/Advies-snelfietsroute-HTC-de-Run.pdf

Foto: Bea Straver