Vele groene handen - Eerste actiedag in hemelrijken

16 november 2022

Achter de schermen is TGE samen met andere groene en sociale organisaties de afgelopen tijd druk bezig geweest het project ‘Vele Groene Handen’ op te zetten. We hebben geconstateerd dat het vergroenen van privaat terrein (steenbreek) in Eindhoven niet echt van de grond komt. Inwoners willen vaak wel, maar weten niet hoe ze dit moeten realiseren of onderhouden, of kunnen dat zelf niet (meer). Wij bundelen daarom onze krachten en bouwen aan een groen sociaal netwerk, waar ook andere partijen zich bij kunnen aansluiten. Vele groene handen is een samenwerking tussen iedereen die Eindhoven groener, klimaatbestendiger en daarmee leefbaarder wil maken.

Het hoofddoel van vele groene handen is om de hulpvraag op te halen, om te weten te komen wat mensen tegenhoudt om te vergroenen en hoe wij hen daarin kunnen ondersteunen. Verbinding is hier belangrijk in. We organiseren gerichte actiedagen waarbij hoveniers en tuinontwerpers het netwerk ondersteunen met vakspecifieke kennis en kunde. We geven groenadvies aan inwoners en ondersteunen vrijwilligers om de handen ineen te slaan. Hiermee creëren we reuring, halen we hulpvragen op, nemen we drempels om te vergroenen weg en helpen we mensen ter plekke op hun tuin te vergroenen en te onderhouden.

Eerste actiedag

Oud-Woensel is een van de groenarme wijken in Eindhoven. Groencommissie Hemelrijken heeft meerdere ‘stoeptegel eruit, groen erin’ acties georganiseerd en wil ook dit jaar een geveltuinen/voortuinenactie opzetten. Dit was een mooie aanleiding voor de eerste doe-dag van Vele groene handen.

Op 13 november was het zover. Buurtbewoners van Hemelrijken hadden een flyer gemaakt om de actie te verspreiden in de wijk. Soontiëns Stadsnatuur maakte een plantenlijst, waar Marja Gijben een poster van maakte om bewoners te laten zien hoe de planten eruitzien wanneer deze in bloei staan. Met een budget van gemeente Eindhoven was het mogelijk voor buurtbewoners om in te lopen en de trottoirtegels te vervangen door groen.

Afhankelijk van de groeiplaats en wensen rondom uiterlijk en onderhoud werden buurbewoners geadviseerd welke planten het beste pasten. Er was ruime keus uit bijvoorbeeld kruiden en grassoorten, eetbare soorten, klimplanten en verschillende rozen. Waar gewenst werden buurbewoners geholpen met het verwijderen van tegels en geel zand zodat groen werkelijkheid kon worden in Hemelrijken.

We kijken terug op een gezellige en succesvolle eerste actiedag waarop we niet alleen groen maar ook verbinding hebben gecreëerd. We zijn erg hoopvol dat er nog vele acties zullen volgen. We gaan dan ook in gesprek met gemeente Eindhoven hoe dit gerealiseerd kan worden.

 

Wie zijn Vele groene handen?

Peter Bleijs – Warm pleitbezorger voor een natuurrijkere inrichting van de leefomgeving (hovenier)

Linda van Driel – Connectie met actieve buurtbewoners (coördinator Trefpunt Groen Eindhoven)

Tom van Duuren – Stadsboswachter met mensenkennis (Van Duuren bosbeheer/Wilde Weelde)

Marja Gijben – Bewonersbegeleiding en groenadvies (tuinontwerper/Wilde Weelde)

Bernice Kamphuis – Sociaal aanjager groenprojecten (Stichting Struikroven/Groencommissie Hemelrijken)

Kees Lepoeter – Ambassadeur Adopteer een straat

Jeroen Soontiëns – Initiatiefnemer (Soontiëns natuurlijk Groen/Wilde Weelde)

Maartje van Vugt – Verbinder, connectie met actieve buurtbewoners en netwerkpartners (Buurt in Bloei/WijEindhoven)

Vincent Wittenberg – Organisator (Soontiëns Stadsnatuur/Wilde Weelde)

Foto's: Bea Straver