Vergroening Eindhovense binnenstad

18 juli 2023

Dat groen van fundamenteel belang is hoeven wij bekenden van TGE waarschijnlijk niet uit te leggen. Ondanks dat Eindhoven de groenste grote stad van Nederland is valt er in de binnenstad nog veel winst te behalen. Het groene aandeel van onze stad is namelijk vooral te danken aan de drie groene wiggen, namelijk Genneper parken, het gebied rondom Eckartdal en de Karpen en natuurlijk het stadsbos.

Vergroening Eindhovense binnenstad

Van de 65ha groen in het centrum van onze stad ligt 51ha op het terrein van de TU/e. Gelukkig heeft gemeente Eindhoven een plan opgesteld om het centrum te vergroenen. Er is al een goede start gemaakt het de vergroening van het Clausplein en de Vestdijk. Ook hebben wij een tijdje geleden geadviseerd in de plannen voor een nieuw stationsplein.

 

Op korte termijn

Op korte termijn worden een aantal ‘kansrijke projecten’ vergroend. Uit een inventarisatie bleken de Tramstraat, Smalle Haven Kleine Berg, Achter Stratumseind, Luciferstraat, Paradijslaan, Van Abbe, Vesteda toren, Nieuwe Emmasingel, de expeditiesteeg achter Nieuwe Emmasingel én de Kerkstraat daarvoor het meest geschikt.

Daarnaast krijgt het plein naast de Catharinakerk een nieuwe inrichting met veel groen, waardoor er een stadstuin gecreëerd zal worden. Het Victoriapark maakt onderdeel uit van de ‘Genderwig’, op termijn zal de Gender naar boven gehaald worden. Ook het Wilhelminaplein wordt vergroend. Men heeft het over het concept ‘van parkeerplein naar parkplein’.  

Naast een aantal projecten op korte termijn zijn er ook plannen gemaakt voor de middellange en lange termijn, waaronder de ‘Superdommel’.

 

Save the date

De plannen lijken veelbelovend, maar zijn op een aantal punten nog een beetje vaag. In het Groen Café van november willen we graag meer aandacht geven aan de plannen, en geïnteresseerden de ruimte geven om in dialoog te gaan over de vergroening van de binnenstad na een presentatie door gemeente Eindhoven. We zijn achter de schermen druk bezig de bijeenkomst te plannen, reserveren kan nog niet. Wel kunt u de datum 21 november alvast in uw agenda noteren.