Vier Tiny Forests in Eindhoven!

28 maart 2022

Vier Tiny Forests in Eindhoven!

Educatie, ontmoeting en een veerkrachtig ecosysteem.

Op 25 maart jl is het vierde Tiny Forest in Eindhoven aangeplant.

Kinderen van basisscholen hebben toen aan de Van Vorststraat hun bomen groeiruimte gegeven.

Eerder zijn al Tiny Forests aangelegd bij het Wasven in Tongelre, het Genderpark in Gestel en de aan de Zeelsterstraat.

Gemeente Eindhoven, IVN natuureducatie en enkele geïnspireerde inwoners hebben samen de komst van de minibosjes gerealiseerd.

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek die zich al snel kan ontwikkelen tot een veerkrachtig ecosysteem.

Waarom een Tiny Forest?

Het doel van de bosjes is divers, net zoals de effecten. Vanuit het belang van natuureducatie worden kinderen van basisscholen betrokken bij de aanleg van een Tiny Forest. Zij mogen de bomen namen geven, en een boompaspoort. Niet alleen helpen zij bij het planten van de bomen; ze helpen ook bij het onderhoud en kunnen in de loop der jaren zien wat er groeit. Zo wordt een onontgonnen gebied in relatief korte tijd een stuk robuuste natuur waar je beestjes kunt zoeken en kunt zien wat de ontwikkeling is van verschillende bomen.

Het planten van zo’n 600 jonge, snelgroeiende bomen van ruim 30 verschillende soorten stimuleert de biodiversiteit: de bomen trekken weer insecten en vogels aan. De waterbergingscapaciteit vergroot, de luchtkwaliteit verbetert, de hittestress vermindert, net zoals stressgerelateerde klachten bij de bezoekers van het Tiny Forest.

Resultaten

Natuurlijk worden ook de resultaten van de aanplant door heel Nederland gemonitord. Dit gebeurt door Wageningen Environmental Research samen met onderzoeksvrijwilligers.

Zij troffen bij 11 Tiny Forests in Nederland 636 diersoorten aan en 298 plantsoorten die op zijn gekomen náást de aangeplante soorten.  

Uit metingen blijkt dat de bodem van een Tiny Forest op een warme zomerdag wel 20 graden koeler kan zijn dan in de omgeving. Daarnaast bergt de bodem veel regenwater.

www.ivn.nl/tinyforest/onderzoek/tussentijdse-resultaten-2017-2020

Een klein bos in jouw achtertuin?!

Heb je geen 200 m2 tuin tot je beschikking voor een Tiny Forest? Met ‘Tuiny Forest’ leg je binnen een halve dag een inheems microbos van 6m2 in je tuin aan. Geschikt voor alle grondsoorten. Goed tegen hittestress en verdroging, goed voor vlinders, vogels en bodemleven. Deze 6m2 wordt dus een ecologisch feest in jouw tuin. Een betere bijdrage aan biodiversiteit kun je niet leveren!

Door de bomen en heesters dicht bij elkaar te planten op 6 m2 - een beproefde Japanse methode voor snelle herbebossing - groeit het bosje extra snel, en verbetert de kwaliteit van de bodem ook in rap tempo. Op die manier staat er binnen twee jaar een kleine wildernis in de tuin, waarin vogels en egels bescherming en eten vinden, allerlei nectarslurpers voedsel kunnen vinden en waar diertjes zich kunnen voortplanten. Hoe meer van dit soort eilandjes door Nederland, hoe meer kans soorten hebben om te overleven. www.ivn.nl/tuiny-forest/over-tuiny-forest

Ontstaan Tiny Forests in Eindhoven

Na de allereerste poging van Bernice Kamphuis (initiatiefnemer van struikroven.nu), nu zo’n vier jaar geleden, om een Tiny Forest in Hemelrijken te realiseren, zijn Lisa Ceelen en Aldrik Kleinlooh in haar voetsporen getreden.

Lisa heeft de locatie aan de Zeelsterstraat aangedragen, waar op 11 maart het bos is aangeplant.

Lisa: ‘’Aangezwengeld door toenmalig fractievoorzitter Robin Verleisdonk, hebben we de handen ineen geslagen om het Tiny Forest in Eindhoven te krijgen. We hebben eigenlijk op het juiste moment het balletje opgegooid. Nu zijn er vier locaties waarvoor de gemeente Eindhoven en IVN natuureducatie samen de kosten dragen.’’

Op de vraag waarom ze zich inzet voor de realisatie van een Tiny Forest zegt ze: ‘’Wanneer je door dat hekje stapt, ervaar je meteen een wereld van verschil. Het is drúk in zo’n bosje – het zoemt er letterlijk. Eigenlijk hebben we gewoon een klein stukje Eindhoven écht terug gegeven aan de natuur. En in dit bosje kunnen we de bomen óns uit laten legen waar ze willen staan, in plaats van dat wij dat verzinnen’’.

(bron: ivn.nl/tinyforest; Lisa Ceelen) Foto's: Bea Straver