Landgoed de Wielewaal

De Wielewaal is een landgoed van 142 hectare in Eindhoven Noordwest, op zo’n 3 kilometer van hartje Eindhoven. Op 25 februari is de gemeenteraad akkoord gegaan met de aankoop van het landgoed door de gemeente. Het landgoed wordt geleidelijk aan opengesteld voor publiek.

Landgoed de Wielewaal

Toen in 2020 en 2021 het plan voor de bouw van zo'n 750 woningen actueel was, heeft TGE gewaarschuwd voor de gevaren voor de natuurwaarde van dit stuk NNB. Opluchting alom toen de gemeente besloot dat er nooit woningen gerealiseerd mogen worden op het landgoed.

Inwoners hebben toen geopperd om een crowdfunding actie te starten om de gemeente bij te staan bij de aankoop van de Wielewaal. TGE is altijd voorstander geweest van aankoop door de gemeente. Na de bekendmaking schreven wij dit nieuwsbericht.

Het landgoed zal in de toekomst een openbaar stadsbos worden. Samen met betrokkenen gaat de gemeente starten met het ontwikkelen van een visie voor het stadsbos. Hierin staat wat de wensen en ambities van het gebied zijn. Ook bevat het een plan rondom het beheer, de kosten en de beveiliging van het stadsbos. Deze visie moet eind 2023 compleet zijn. Met onze achterban blijven we ook in de toekomst graag betrokken in de ondersteuning van het invullen van deze belangrijke openbare ruimte. TGE's Linda van Driel vertelt in onderstaand filmpje waarom dit zo belangrijk is voor Eindhovense natuur en inwoners.