Groen Café: Onderhoudsarme en biodiverse tuin - terugblik

Type: Eenmalige activiteit

Betekent het hebben van een biodiverse tuin dat je er dan helemaal niets meer in doet? Nee, dat niet. Maar je werkt wel mét de natuur in plaats van er tegen, en dat scheelt een hoop. Op 6 maart was het zo ver; het Groen Café over de onderhoudsarme en biodiverse tuin. Dit café, met Marije van der Park, inspireerde aanwezigen om hun (moes)tuin beheer anders aan te pakken.

 

Omarm de natuur

In haar eerste dia viel direct de overvloed aan aspecten in de tuin op; Marije heeft duidelijk een visie die de diversiteit van de natuur omarmt. Ze nam de aanwezigen niet alleen mee in een mengeling van inheemse planten, bloemen, struiken en bomen. Juist de kleine aspecten maken een tuin biodivers; bacteriën, schimmels, bodemdiertjes en insecten!

 

De kracht van lagen

Marije vertelde enthousiast over het belang van verschillende planten en bomen voor een gezonde tuin en ecosystemen in het algemeen. Bovenal kun je als tuineigenaar hiermee een gastvrije omgeving creëren voor insecten, vogels en andere dieren. Een biodiverse tuin heeft volgens Marije 8 lagen;

  • De kroonlaag met hoge bomen (eik, kastanje, walnoot, beuk)
  • De onderlaag met lage bomen (fruitbomen, gewone vogelkers, gele kornoelje, meidoorn, Chinese vernisboom)
  • Struiken (aalbessen, liguster, gewone vlier)
  • Kruidachtige (grote kattenstaart, kaasjeskruid, dovenetel, gewone eikvaren)
  • Penwortel gewassen (vingerhoedskruid, teunisbloem, smeerwortel)
  • Bodembedekkers (aardbei, tijm, kruipkamille, vinca)
  • Klimlaag met klimplanten (wilde kamperfoelie, hop, druif, egelantier)
  • Paddenstoelen (deze komen vanzelf, en kunnen per tuin verschillen)

 

Water geven en onkruid verwijderen is verleden tijd

Marije legde uit dat de toevoeging van mulch* niet alleen helpt bij het onderdrukken van onkruid, maar juist ook de bodem verbetert en de nood om water te geven vermindert. Dat kan natuurlijk ook door water te behouden in je tuin, Met het opvangen van regenwater met een regenton, wadi, vijver of greppel óf door te kiezen voor verschillende planten en bomen. Dit alles past perfect binnen het streven naar een biodiverse en onderhoudsarme tuin.

 

Afval bestaat niet in een biodiverse tuin

In een biodiverse tuin is afval een vreemd begrip. Elk blad dat valt en takje dat breekt vindt een nieuwe bestemming, precies hoe de natuur bedoeld heeft. Het dient als voedsel voor de bodem of als schuilplaats of voedsel voor dieren en insecten. Wat vanuit traditionele gedachtegang misschien afval lijkt, wordt juist omgezet in waardevolle grondstoffen die bijdragen aan de gezondheid en veerkracht van je tuin. Onkruid kan op de composthoop, dan heb je binnen de kortste keren weer voedzame aarde. In de natuur is geen verspilling; alles wordt gerecycled en hergebruikt, in het bos staan ook geen bladkorven!

De presentatie van Marije is hier te vinden. 

 

Meer over Marije

Marije van der Park ontwerpt en creëert paradijzen in de vorm van eetbare bostuinen, groene schoolpleinen, gezonde parken en eetbare plantsoenen. Kleine natuur in de buurt om van te genieten en te oogsten voor mens en dier. Op haar website lees je meer.

Wat extra hulp bij het kiezen van de juiste planten? De 40 van 040 bevat 5 lijsten van 40 planten die het goed zullen doen in je Eindhovense tuin.

*Mulch is organische bodembedekking, bijvoorbeeld bladafval, houtsnippers of zelfs grasmaaisel.

 

Wat is het Groen Café?
Het Groen Café is een samenwerking tussen Trefpunt Groen Eindhoven, Bibliotheek Eindhoven, IVN Veldhoven, Eindhoven Vessem, Art en Tech society Eindhoven en Groendomein het Wasven. Door het structureel organiseren van tien Groen Cafés per jaar willen wij voor Eindhoven een stevig podium creëren waar in brede zin aandacht wordt besteed aan thema’s als groen, duurzaamheid en natuur in relatie tot de ontwikkeling van (regio) Eindhoven. Onze stad staat immers voor een aantal belangrijke uitdagingen in het kader van o.a. verdichting, kwaliteit van de openbare ruimte, mobiliteit en klimaatadaptatie. Stuk voor stuk onderwerpen die een sterke relatie hebben met groen en/of duurzaamheid, en die uitdagen tot dialoog en discussie.

In elk Groen Café is er gelegenheid om te luisteren naar inspirerende sprekers en tijdens het debat te discussiëren over actuele onderwerpen. We sluiten af met een netwerkborrel waar we kunnen ontmoeten, napraten en inspireren. Welkom!