40 van 040

20 februari 2024

Gemeente Eindhoven heeft, in samenwerking met Sweco, onlangs de 40 van 040 gepresenteerd. Vijf lijsten met elk 40 inheemse planten voor een hogere biodiversiteit. De planten bieden Eindhovenaren inspiratie voor het vergroenen van hun tuin. Alle planten op de lijst doen het goed in de Eindhovense tuinen en openbare ruimte.

40 van 040

Het nut van inheems

Het gebruik van inheemse planten in de tuin brengt talrijke voordelen met zich mee, zowel voor de natuur als voor de tuineigenaar. Inheemse planten zijn ‘van hier’, en dus aangepast aan ons klimaat, bodem, dieren en insecten. Dat zorgt ervoor dat er in de meeste gevallen ook minder onderhoud en extra water geven nodig is.

Inheemse planten zijn een habitat en voedselbron voor inheemse dieren, zoals vogels, vlinders en bijen, maar ook amfibieën, vleermuizen, egels en bodemdiertjes. Door voor inheemse planten te kiezen kan je niet alleen een mooie tuin creëren, maar ook bijdragen aan het Eindhovense ecosysteem.

 

Waarom 40?

De keus voor 40 planten is niet toevallig. Uit onderzoek door gemeente Eindhoven blijkt dat er minimaal 40 inheemse plantensoorten nodig zijn voor een hoge biodiversiteit. De onderzoeken zijn uitgevoerd op vergroende plekken in onze binnenstad, en werden eerder al gepresenteerd tijden het Groen Café 'Biodiversiteit in eigen tuin en de openbare ruimte', januari vorig jaar. 

 

Van hier, van elders en of het wat wilder mag

De 40 van 040 bestaat niet alleen uit inheemse planten, of inheemse bomen, struiken en klimmers. Ook planten die oorspronkelijk niet inheems zijn maar inmiddels goed ingeburgerd zijn hebben een plekje gekregen in het overzicht. Ook zijn er 40 planten toegevoegd die wat wilder ogen, maar ecologisch zeer waardevol zijn voor vlinders en andere insecten hebben een plaatsje gekregen, net als 40 bloembollen, zaden en inheemse kruiden voor de toevoeging van wat kleur.

Door inheemse planten van de 40 van 040 te gebruiken, geef je een stukje natuur terug aan Eindhoven! Doe je ook mee?

De 40 van de 40 is hier te downloaden

 

Foto; Bea Straver