Een groener Bennekel met Vele Groene Handen

22 maart 2024

Tegel eruit, plantje erin! We blikken terug op een succesvolle actiedag van Vele Groene Handen in De Bennekel, afgelopen zaterdag. Samen met Groen Bennekel waren alle partners van Vele groene handen aanwezig om inwoners van De Bennekel te helpen met het vergroenen van hun voor- en achtertuinen.

Het vergroenen van private tuinen (Steenbreek) komt nog niet altijd van de grond in Eindhoven. Inwoners willen vaak wel, maar weten niet hoe ze dit moeten realiseren of onderhouden, of kunnen dat zelf niet (meer). Wij bundelen daarom onze krachten en bouwen aan een groen sociaal netwerk, waar ook andere partijen zich bij kunnen aansluiten. Vele groene handen is een samenwerking tussen iedereen die Eindhoven groener, klimaatbestendiger en daarmee leefbaarder wil maken.

 

Actiedag in de Bennekel

Tijdens de actiedag in de Bennekel, op zaterdag 17 maart, waren alle partners van Vele Groene Handen aanwezig. Studenten van Yuverta Eindhoven hadden voorafgaand aan de actie de wensen in de wijk geïnventariseerd, in samenwerking met WIJEindhoven. Soontiëns bracht het tuincentrum de wijk in met aarde en planten en waren bovendien aanwezig met hun vakspecifieke kennis en kunde. IVN VEV gaf groen- en plantadvies en het Buurtwerf in Bennekel verzorgde koffie, thee, muziek en gezelligheid. 

Afhankelijk van de hulpvraag hebben we buurtbewoners geholpen. Waar ontharding gewenst was werden buurtbewoners geadviseerd welke planten het beste pasten, uiteraard afhankelijk van groeiplaats en wensen rondom uiterlijk. Er waren ook hulpvragen rondom onderhoud. Er was ruime keus uit bijvoorbeeld kruiden en grassoorten, struiken en klimplanten. Waar gewenst werden buurbewoners geholpen met het verwijderen en afvoeren van tegels en geel zand zodat groen werkelijkheid kon worden in de Bennekel. 

Binnenkort gaan we de actiedag evalueren met alle partners. Was jij er bij, of ben je een mogelijke partner voor een volgende actiedag? Neem zeker contact op via judith@trefpuntgroeneindhoven.nl 

 

Over Vele Groene Handen

Met gerichte actiedagen in de groenarmere wijken in Eindhoven hopen we met een aantal partners reuring te creëren en hulpvragen op te halen, maar bovenal drempels om te vergroenen weg te nemen en mensen ter plekke te helpen hun tuin te vergroenen en te onderhouden.

In november 2022 was onze eerste actiedag in Hemelrijken

Foto's; Bea Straver