Herontwikkeling stationsplein Zuid

Het Stationsplein krijgt een andere uitstraling. Het is nu nog een rommelig versteend plein waar aan twee kanten een onoverzichtelijk hoop fietsen door elkaar staan en auto’s af en aan rijden. Straks wordt het een plek voor alleen voetgangers, met veel groen, bankjes en water. De Gender zal weer boven de grond stromen, tot aan de Dommel.  Zo zal het een groene en prettige verblijfsplek in hartje stad worden. 

Herontwikkeling stationsplein Zuid

Drie hoogbouwtorens zullen worden gerealiseerd te midden van een groene openbare ruimte. In 2019 gaf TGE dit advies omtrent deze plannen. We waren enthausiast over het vergroenen van het huidige grijze Stationsplein, dit zal namelijk leiden tot een versterking van de grote landschappelijke dragers van de stad. Op het plein zullen bomen het plaatselijk klimaat veraangenamen. De bovengrondse waterloop van de Gender zal nieuwe waarde toevoegen aan de Stationsomgeving zoals het bieden van verkoeling in de zomer en het verrijken van de stedelijke biodiversiteit. 

Wel gaven in het bovengenoemde advies nog aanbevelingen en opmerkingen over de mobiliteit, natuurinclusiviteit, duurzaamheid, klimaatadaptatie en de gezonde leefomgeving van dit plan.

De aanleg van het plein moet nog even wachten, naar verwachting tot 2026. Het plein kan namelijk pas aangepakt worden als de ondergrondse fietsenstalling onder het plein klaar is. Alle details van het plein kun je vinden op deze pagina van de gemeente Eindhoven. In het onderstaande filmpje ligt wethouder Rik Thijs de plannen van het stationsplein toe.

Foto: Bea Straver